Det er meget vigtigt, at du lære de forskellige faresignaler at kende, som er tilstede ved stranden. Livredderne giver dig også nogle signaler, som du skal kende for at kunne begå dig sikkert i vandet – og ikke mindst din familie. Livredderne bruger nogle flag, som signalere forskellige typer farer. Dem fortæller jeg dig om her. Og det er heldigvis forholdsvist simpelt.

Rødt flag

Det røde flag betyder, at det kan være livsfarligt at bade. Livredderne fraråder alle, at gå i vandet. Det kan der være flere årsager til, men som oftest er det på grund af store bølger eller farlig strøm. I sjældnere tilfælde er det på grund af forurening.

Rødt/gult flag

Det rød-gule flag betyder, at du være opmærksomhed, når du bader. Det skal du selvfølgelig altid, men med det rød-gule flag menes der, at du trods alt skal være lidt mere årvågen.

Det rød-gul flag har faktisk tidligere været grønt, og det kan du også nogen gange støde på igen. Det betyder det samme som det rød-gule: Livredderposten er åben, og at du skal udvise almindelig opmærksomhed.

Gult flag

Det gule flag betyder, at du skal være særligt opmærksomhed når du bader. Livredderne kontrollerer jævnligt vandforholdene og bruger det gule flag til at advare om farer i vandet.

Ligesom med det røde flag kan der være bølger, strøm, fralandsvind, brandmænd eller andre lokale forhold, som kræver særlig opmærksomhed.

Er du det mindste i tvivl, så spørg livredderne. Der er jo forskel på om det er brandmænd eller stærk strøm du skal være opmærksom på.

Blåt flag

Det blå flag er en international miljømærkningsordning. Det fortæller dig om strandens forhold. Det skal give dig mest mulig information om strandene og havnebadene i Danmark.

Det er ikke alle strande som har eller kan få det blå flag. Flaget gives til dem, som gør en ekstra indsats for at højne standarden på stranden.

Der vurderes på for eksempel miljøindsats, vandkvalitet, sikkerhed og faciliteter.

Er du i tvivl om forholdene eller et bestemt flag, så snak med den lokale livredder, og han eller hun kan fortælle dig hvad du skal være særligt obs på.