Badesikkerhed

Badesikkerhed for hele familien

Se de allervigtigste råd og undgå ulykker ved vandet

Kombinationen af børn og vand er et stensikkert hit. Og det er derfor også helt naturligt, at langt de fleste familieferier foregår i nærheden af vand – hvad enten det er en badestrand eller en swimmingpool. Her kigger vi på, hvilke forholdsregler du kan tage, så familiens næste badetur bliver en sikker én af slagsen.

Du får generelle baderåd i denne artikel, og leder du efter råd omkring sol og beskyttelse, så kan du finde råd omkring solcreme her og råd omkring UV badetøj til børn her.

 

Generelle baderåd

Der findes nogle grundlæggende råd om badesikkerhed, som er værd at tage med sig til stranden eller til poolen.

  • Lær dine børn at svømme fra spæd og få dem til, at føle sig trygge ved vandet.
  • Dine børn (og dig selv) må aldrig bade alene.
  • Hold altid konstant opsyn med dine børn. Slip dem aldrig af syne. Det kan gå galt på et splitsekund!
  • Giv helt små børn en redningsvest på.
  • Brug badesko så du undgår, at blive skåret af skarpe sten og muslinger

Bliv klogere på stranden og find ud af, om strøm, vind eller andre lokale forhold kan udgøre en risiko. Og lær de forskellige flag at kende, så du kan se om der er nogle farer, som du skal tage højde for den pågældende dag.

Sikkerhed

Hold dine børn og kære sikre ved vandet

I gamle dage, når folk tog deres børn med til Vesterhavet, var det ikke noget særsyn at udstyre børnene med reb, så forældrene kunne sidde på stranden og holde fast i deres badende børn med en livline for sikkerhedens skyld. Sådan foregår det ikke mere, men der er stadig grund til at tage vandet seriøst og sørge for, at børnene kan bade sikkert og trygt.

På stranden

Det er skønt at være på stranden, men der er en del forholdsregler, som det er klogt at pakke med i strandtasken.

  • Er der forhold, som gør det ekstra farligt at sende børnene i vandet? Det kan være strøm, tidevand eller dybde. Eller måske sejler der færger forbi, som kan skabe store bølger.
  • Er der opsyn på stranden i form af en livredder?  Husk dog på, at en livredder ikke må fungere som en sovepude. Livredderen skal holde øje med mange børn på et meget stort areal, og du skal derfor stadig være 100 procent opmærksom på dine badende børn.

Mange børn kan godt lide at lege med badedyr og luftmadrasser. Her handler det om at være ekstra opmærksom, da strømmen hurtigt kan føre de oppustelige ting til havs.

Badesikkerhed ved poolen

Der er ofte liv og glade dage ved en pool, og selv om en pool ved første øjekast kan virke mindre farlig end en strand, er der også masser af gode grunde til at holde øje med børnene og ikke mindst lære dem om “færdselsreglerne” ved en pool.

  • Er der en livredder ved poolen? Når mange børn er samlet i en pool, kan det være svært at bevare overblikket, ligesom der er risiko for, at børnene støder hovederne sammen under legen. Men husk igen på, at en livredder aldrig fritager dig for ansvaret for at holde øje med dine børn i poolen.
  • Hvis der er rutsjebaner og vipper, skal børnene lære, at de ikke må rutsje eller springe, når der er andre børn foran eller under dem.
  • Det kan hurtigt blive vådt og glat omkring en pool, så lær børnene, at de aldrig må løbe på kanten.

Husk at helt små børn op til 3-årsalderen ALTID skal være under konstant opsyn, selv når de sidder i små badebassiner med meget lidt vand. Ifølge Rådet for Større Badesikkerhed findes der eksempler på helt små børn, som er druknet i et fuglebad.

Skulle uheldet være ude, er det også en god idé at lære – eller genopfriske – førstehjælp. Der findes mange kurser, som du kan deltage i, og det er altid en god idé at holde sin viden om førstehjælp i frisk erindring.