Sidste søndag i oktober kl. 03:00. Uret stilles da en time tilbage til kl. 02:00. Det er i 2023 søndag den 29.10.

Vintertid er en del af vores årlige rutine, hvor vi stiller uret en time tilbage. Men hvornår sker det, og hvordan kan vi nemt huske det? Læs videre for at finde ud af det!

Hvornår skal vi stillet uret frem?

Hvad er Vintertid?

Vintertid, også kendt som normaltid, er den tid, vi følger i vintermånederne. Det er modsat sommertid, hvor uret stilles en time frem. Formålet med vintertid er at udnytte dagslyset bedre i de mørke vintermåneder.

Hvornår Skal Uret Stilles Tilbage?

I Danmark og de fleste andre europæiske lande sker overgangen til vintertid den sidste søndag i oktober kl. 03:00. Uret stilles da en time tilbage til kl. 02:00.

Den Nemme Huskeregel

En simpel måde at huske, om uret skal stilles frem eller tilbage, er ved at tænke på årstiderne. Om foråret går vi fremad, så uret stilles en time frem. Om efteråret går vi tilbage, så uret stilles en time tilbage.

Eller den nok mest kendte version. Når det bliver sommertid stiller vi havemøblerne frem, så uret skal stilles frem. Tilsvarende skal havemøblerne stilles tilbage, når det bliver vintertid, og så skal uret stilles tilbage.

En anden populær huskeregel er: “Forår frem, efterår tilbage.”

Hvorfor Har Vi Vintertid?

Indførelsen af vintertid og sommertid har til formål at spare energi og bedre udnytte dagslyset. Ved at justere tiden i forhold til solens op- og nedgang, kan vi reducere behovet for kunstig belysning.

Konklusion

Vintertid er en årlig begivenhed, der hjælper os med at tilpasse os de kortere dage i vintermånederne. Husk at stille uret en time tilbage den sidste søndag i oktober, og brug huskereglen “Forår frem, efterår tilbage” for at gøre det nemmere at huske. Det er en lille ændring, der gør en stor forskel i vores daglige liv!